GINOP-1.2.2-15-2015-01937 projekt

• a kedvezményezett neve: Várdombi Sütőüzem Sütőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
• a projekt címe: A Várdombi Sütőüzem Kft. szendrői sütőüzemének kapacitásbővítő fejlesztése
• a szerződött támogatás összege:13 596 730 Ft
• a támogatás mértéke (%-ban): 70%
• a projekt tartalmának bemutatása:

A GINOP-1.2.2-15-2015-01937 sz. projekt keretében beszerzésre került sütőipari berendezések a termelési folyamatok hatékonyságának jelentős javításával az üzem termelési kapacitásának bővítését szolgálják. Az új berendezések üzembe helyezésével lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű, jobb minőségű termékek előállítására. A komplex fejlesztés tehát hosszú távon javítja a cég versenyképességét jelenlegi piacain, és lehetőséget adna a növekedésre, mely szükségessé és egyben fenntarthatóvá is teszi a jelenlegi munkahelyek megtartását és létszámbővítést.

Technológiai fejlesztés bemutatása:

1.) Nyersanyag előkészítés feladatai: A liszt-előkészítőben történik a liszt szitálása és kimérése. A szitálás során a lisztbe került idegen anyagok elkülönülnek, a lisztcsomók elporladnak, a szemcsék közti oxigénszegény levegő felfrissül. A szitálás művelete a technológia kritikus pontja. Eddig 1 db lisztszita működött az üzemben, azonban a sütőkemencék számának növekedése szükségessé tette 1 db új lisztszita üzembe helyezését. Az új PMFS lisztszita gép 2000 kg/óra kapacitású, centrifugális rendszerű berendezés, korszerű zsákemelő szerkezettel, és mágneses szeparátorral.

2.) Tésztakészítés: A kiszitált és kimért liszt a szükséges adalékanyagokkal a dagasztógépbe kerül. A fejlesztést megelőzően 1 db dagasztógép működött az üzemben, azonban további 1 db beszerzése volt szükséges a megfelelő mennyiségű tészta előállításához. A tészta készítése a nyersanyagok megfelelő arányú összekeveréséből és a kialakuló egynemű tömeg erőteljes megmunkálásából áll. Jó minőségű tészta csak alapos mechanikai megmunkálással hozható létre. A tészta gépi összeállítását végzi a dagasztógép, amely az iparszerű termeléshez nélkülözhetetlen. Az újonnan beszerzett SM10 dagasztógép 160 kg tésztát képes előállítani egy dagasztás során, motorikus és dagasztás végeztével automata csésze emelés növeli a hatékonyságot. A gép 2 db kivehető csészével áll rendelkezésre

3.) Tésztafeldolgozás: A dagasztott tészta táblákon kerül előkészítésre, majd az üzemben a megfelelő gépekkel kerül formázásra (nyújtógép; osztó-formázó; kifli sodró). A termelés ezen folyamatában nem történt fejlesztés jelen projektben, mivel a meglévő eszközök megfelelő kapacitást biztosítanak. 4.) Kelesztés: A formázást követően kerülnek a tészták a kelesztő kamrába, amely lényegében egy speciális gőzkamra, ahol a magas páratartalom és hőmérséklet hatására a tészta megkel. A termelés ezen folyamatában nem történt fejlesztés jelen projektben, mivel a meglévő eszközök megfelelő kapacitást biztosítanak.

5.) Sütés: A megkelt tészta a kemencékbe kerül. Korábban 2 db régi kemence, és 1 db új, cikloterm rendszerű etázskemence működött az üzemben. A beszerzésre került 2 db új kemence (1 db Rotomax forgókocsis, és 1 db gőzcsöves kemence) a 2 db régi, korszerűtlen kemencét váltja ki. A két új kemence közel 25 m2 sütőfelületet jelent. Az egyik a kiváló minőséget biztosító gőzcsöves kemence, a másik a péksütemények előállítására kiválóan alkalmas forgókocsis kemence. A projekt ezen elemében jelenik meg a termelési hozzáadott érték növekedés, mivel a termék az eddiginél korszerűbb sütési technológiával készülhet, amely a minőséget is javítja.

6.) Készáru kezelése, szeletelés és csomagolás: A sütés után a termékek a készáru tárolóba kerülnek, majd szükség szerint szeletelik és csomagolják őket. A szeletelésben nagy előrelépést jelent a a szeletelő gép üzembe helyezése, amely a szalagos technológiának köszönhetően 500-800 db/óra kapacitással működtethető

• a projekt befejezésének dátuma: 2017.03.16.
• projekt azonosító száma: GINOP-1.2.2-15-2015-01937

 

Galéria